Hvad er en idrætshøjskole?

Hvad er en højskole?

På en højskole bor du sammen med mange andre unge der søger oplevelser for livet. Du kan vælge frit imellem en masse fag, så du udvikler dig både fagligt, personligt og socialt.  Der er noget for enhver smag. Der er plads til alle, på alle niveauer. Hvad enten du gerne vil prøve kræfter med et nyt fag eller, du har lyst til at lære mere og dygtiggøre dig inden for et specielt fag. Alle de fantastiske faciliteter vi råder over er til fri afbenyttelse for alle elever på vores højskole. På de lange højskoleophold tager vi også på rejser til udlandet.

Undervisningen på højskole

På en højskole tilbydes der en bred vifte af undervisning, kurser og aktiviteter, herunder kunst, kultur, musik, litteratur, samfundsforhold, idræt og natur. På Idrætshøjskolen Sønderborg har vi fokus på sport og idræt på de lange ophold, men der er også undervisning af bred almen karakter, foredrag og fag, hvor du får praktiske færdigheder, som du ser det på andre folkehøjskoler. Højskoler har generelt et mere uformelt læringsmiljø, hvor der ikke er lektier, og ingen eksamener eller karakterer når du afslutter dit ophold.
Læs om de forskellige fag på Idrætshøjskolen Sønderborg her

Livet på en højskole

Eleverne der går på højskole, og har valgt et langt højskoleophold, er typisk unge mennesker. De bor på højskolen, spiser sammen og bruger al deres fritid sammen. Her kan de dyrke sport og mange andre interesser sammen. Et ophold varer flere måneder, typisk ligger et højskoleophold imellem 18 – 22 ugers varighed. De lange ophold giver også mulighed for at udvikle sig i de selvvalgte fag, fordybe sig i fællesskabet og udvikle tætte bånd med nye venner.
Læs om hverdagen på et højskoleophold her

Hvad får jeg ud af at tage på højskole?

Når vi spørger eleverne, hvad de har fået ud af at gå på højskole, så kan der være mange forskellige svar. Men det er rigtig svært at finde nogen, der ikke har fået noget ud af at gå på højskole. Her har vi samlet en liste med de ting, som nogle af eleverne har fået ud af at gå på vores højskole.

 • Store oplevelser
 • Uformel og inspirerende undervisning
 • Personlig udvikling
 • Nye venner
 • Studieture til udlandet
 • Hyggeligt samvær med andre unge
 • Nye interesser
 • Foredrag og uddannelse
 • Oplysning og demokratisk dannelse

  Praktisk info om vores højskole

  På IHS får du kost, logi og undervisning for 1.775 kr om ugen.​
  Vi starter et nyt hold op 2 gange om året i hhv. foråret og efteråret.

  Se specifikke datoer under tilmelding

  Begge hold er delt op i to perioder, så du får mulighed for at vælge flere fag i løbet af dit ophold.

   

  Forårsophold på højskole// 24 eller 25 uger

  1. Periode: Indendørsperiode + skitur til alperne 

  2. Periode: Udendørs periode

  • Tilvalg: Rejse til Island (+ 1 uge)

  Efterårsophold på højskole // 19 eller 21 uger​

  1. Periode: Udendørsperiode + rejse til Kreta

  2. Periode: Indendørsperiode

  • Tilvalg: Rejse til Tanzania & Zanzibar (+ 2 uger)

  I denne periode har vi fokus på idræt indendørs, og vores udendørs idrætsfag bliver tilpasset så godt det er muligt, så de kan udøves indendørs, med et twist.

  Hvad laver vi i udendørsperioden?

  Ud over vores egne faciliteter beachvolley, fodbold og diverse fitnessfag, giver vores beliggenhed tæt på vandet og skoven, unikke muligheder for at deltage i f.eks. kitesurf, windsurf, adventure, mountainbike og sejlads og flere andre sportsgrene.   

  Fælles for begge perioder

  Udover alle de idrætslige fag, har vi mange dannende og perspektiverende fag, hvor din personlige udvikling og dine sociale kompetencer kommer i spil.

  Læs mere om fagvalg under vores fag

  OBS! 

  Vi udvikler vores fagudbud hele tiden. De fag du finder på hjemmesiden er gældende for nuværende ophold.
  Vi forbeholder os dog retten til justeringer og tilpasning i forhold til holdstørrelse.

  Forårsophold

  Start januar

  Efterårsophold

  Start august

  Højskolernes historie

  Højskoler er ikke som andre traditionelle uddannelsesinstitutioner; i stedet fokuseres der på personlig udvikling, fællesskab, folkelig oplysning og demokratisk dannelse. Den traditionelle højskole er en skoleform, der har rødder i Danmark. Den første folkehøjskole blev startet i midten af ​​1800-tallet med stor inspiration fra N.F.S. Grundtvig, en fremtrædende dansk filosof og præst. Grundtvig havde mange holdninger, som har haft betydning for den danske folkehøjskole; bl.a. at uddannelse ikke kun skulle være for de få privilegerede, men for alle i samfundet. I dag findes der et hav af forskellige typer af højskoler, der tilbyder undervisning og samvær og på forskellige måder – for især unge mennesker. En højskole modtager typisk statsstøtte for de elever, der går på skolen, som det fremgår af højskoleloven.

  Hvad er forskellen på efterskole og højskole?

  Stemingen og fællesskabet på en kostskole vil mange mene er den samme på en efterskole og på en højskole. Men der er også mange ting, der er forskellige, for elever der går på højskole er voksne. Det betyder mere frihed, da højskoleelever selv kan bestemme, hvad de laver efter endt undervisning og i weekenderne. Man har sit eget skema og følger selvvalgt undervisning, så eleverne er typisk mere motiverede. Lærerne kan også nemmere forme undervisningen, så det bliver sjovt og inspirerende, da der ikke er et fastlagt pensum, man skal følge på en højskole.

  Hvad er forskellen på højskolerne?

  Det kan være en jungle at gennemskue forskellen på de forskellige typer højskoler. Danske folkehøjskoler, som vi i daglig tale kalder højskolerne, er kostskoler med et fælles hovedsigte om livsoplysning og folkelig oplysning, men derefter stikker det af i alle retninger: Der findes nemlig idrætshøjskoler, grundtvigianske højskoler, almene højskoler, spirituelle højskoler og meget mere.

  Et godt råd: Start med at vælge, hvad der skal have en fremtrædende plads på dit højskoleophold. Det kan være et enkelt fagområde, skolernes aktiviteter, beliggenheden, faciliteterne eller studieture til udlandet, der er det afgørende. Du møder mange skønne mennesker, dygtige lærere og den herlige højskolestemning alle steder. Det kan også være en idé at læse det selvvalgte værdigrundlag, som enhver skole har ifølge højskoleloven. 
  Læs om Idrætshøjskolen Sønderborgs værdigrundlag her

  Hvem tager på højskole?

  Der er ingen adgangskrav eller specielle forudsætninger for at komme på højskole, men du skal som minimum fylde 18 år i løbet af opholdet, medmindre du går på en ungdomshøjskole, hvor eleverne generelt er lidt yngre. Eleverne på en højskole har ofte vidt forskellig uddannelsesmæssig baggrund. Nogen har folkeskolen med i bagagen, har en erhvervsuddannelse eller har gået på gymnasiet og andre har allerede en bachelor fra en videregående uddannelse. Der kan også være forskellige grunde til at starte på højskole. Enkelte fag eller kurser kan virke tiltrækkende, men måske er det vigtigste at møde nogle nye mennesker og blive mærket for livet! Alle bør prøve kræfter med livet på en højskole.

  Lange kurser vs. korte kurser

  De fleste danske højskoler har både korte kurser og lange ophold. De lange ophold er for dem der ønsker at gå på højskole i flere måneder, og er typisk unge på sabbatår, selvom alle voksne i princippet kan tilmelde sig. De fleste korte kurser varer en uge, og her er kursisterne i alle aldre. Der er både korte kurser for familier, dansekurser, golfkurser og meget mere, rundt om på de danske folkehøjskoler. De korte kurser ligger hele året, så der er ingen undskyldning for ikke at tage på højskole.
  Læs om korte kurser på vores højskole her

  Book en rundvisning/*** Collapse the mobile menu - WPress Doctor ****/