Kite- og Watersport

Prøv kitesurfing, windsurfing, wakeboarding og stand up paddle

Drømmer du om at surfe i høj fart hen over vandet, med hjælp fra en stor kite og vindens kræfter? Eller har du mere lyst til en tur på det blikstille hav på et SUP-board? Så er faget KITE WATERSPORT noget for dig.

På Idrætshøjskolen Sønderborg er mulighederne for vandaktiviteter helt geniale. Vi bor nemlig lige ned til vandet, og derfor er der mulighed for at surfe de fleste af ugens dage – hvis altså vejret tillader det. Vi har bygget det op, så du kan prøve en masse forskelligt, men vi prioriterer at surfe når muligheden er til det.

Få et indblik i faget

Indhold i undervisningen:

  • Kitesurfing – Kursus ved Ringkøbing Fjord

  • Wakeboarding i kabelpark

  • Windsurfing ved højskolens egen strand

  • SUP – Stand up paddle

  • Teori om vind og vejr

  • Lektion med trainerkite

  • Havsvømning med teknik

  • Snorkling med fokus på dykketeknik

  • Skateboarding og generel boardkontrolt.

Bemærk:

Det koster kr. 4.500, – at deltage i faget, kitesurfing, kursus og er altså en ekstrabetaling til dit højskoleophold.
For at deltage i faget kræver det, at man kan svømme minimum 300 meter uden pause.
Du skal desuden forvente ca. kr. 1.500, – til våddragt og neoprensko, hvis du ikke har det i forvejen. Det kan købes gennem vores samarbejdspartnere. Det øvrige udstyr er en del af kurset.

Hvad er kitesurfing?

Kitesurfing er en fantastisk vandsport, hvor en kitesurfer står på et board og trækkes af en stor drage. Surferen udnytter vinden til at accelerere og udføre forskellige tricks og spring på vandet. Det kræver både teknik, styrke og balance for at mestre sporten. Kitesurfing foregår typisk på åbne vandarealer såsom havet eller store søer, hvor der er god vind til sejlads. Man kan få en smagsprøve mange steder i Danmark og udlandet, men den bedste måde at komme i gang på er ved hjælp af et omfattende kursus, der tager kursisterne fra begyndere til selvkørende kitesurfere.

Kitesurfkursus: Lær at kitesurfe

Et kitesurfkursus er en enestående og ideel mulighed for dig, som har lyst til at lære at kitesurfe. På kurset lærer du om kitesurfing helt fra bunden og tillærer dig ny viden, der hjælper dig, så du efter endt kursus kitesurfer på egen hånd. Vi flytter midlertidigt højskolen, så vi starter selve kurserne på spots ved Ringkøbing Fjord, hvor det er dejligt begyndervenligt. Inden du bliver sluppet fri med din instruktør, bruger vi undervisningstimerne på højskolen til at tage på wakeboard i kabelpark, flyvning med trainerkiter og teori, som tilsammen giver forståelse af de basale teknikker. Kort sagt: De optimale forhold til at lære om kitesurf!

Kitesurf: Kursus med de bedste rammer

Vi har sat et solidt hold af instruktører, bestående af højskolelærere og tidligere elever, der alle har en passion for kitesurf og som glæder sig til at guide dig og din kite gennem dette kursus. Der vil på vores kitesurfingkurser altid være højst to kursister til én instruktør. Vi vælger at gøre det sådan, for at du får mest muligt ud af dit kursus. Vores kites er både nye og af højeste kvalitet, så du har de optimale betingelser for at komme godt i gang med at kitesurfe. Sidst men ikke mindst medbringer vi en vandscooter, som er vores sikkerhedsfartøj.

Wakeboarding: Lær at stå på wakeboard

Flere gange i forløbet tager vi i kabelpark for at stå på wakeboard. En kabelpark kan sammenlignes med en skilift. Den trækker surferne rundt i cirkler på en bane i stedet for efter en båd. Det er klart den bedste måde at lære at wakeboarde. Udover at det er en sjov vandsportsaktivitet i sig selv, så giver det også et rigtigt godt udgangspunkt, når man skal lære at kitesurfe. Det er altså en naturlig del af progressionen, men også bare mega sjovt!

Bølgesurf: Prøv at bølgesurfe

Enkelte gange er der også mulighed for bølgesurf, hvor der er arrangeret en dagstur til Vesterhavet, og man kan også tage med på bølgesurf på Kreta-turen. Bølgesurfing er ikke en central del af faget, og det kan ikke garanteres at muligheden er til stede.

Undervisning når det er vindstille

Udover de forskellige former for surfing kan du kaste dig ud i meget andet vandsport. På Idrætshøjskolen Sønderborg tilbyder vi i vindstille vejr blandt andet stand up paddle, snorkling og havsvømning. Surf og vandsport handler om at få fede oplevelser sammen og at dyrke fællesskabet. For de fleste er det mere end bare en sport – det er en livsstil! 

Kitesurfing: Kurser for nybegyndere

Lær kitesurf! Kurser på IHS er tilrettelagt for begyndere, der er parat til at prøve kræfter med kitesurf for første gang. Efter forberedelsen i undervisningen hjemme på højskolen drager vi afsted på tur, hvor det egentlige kursus starter. Det er et intenst kursus, hvor du sammen med din makker og en instruktør bliver introduceret til kitekontrol og de grundlæggende teknikker til at styre din kite. Din underviser vil demonstrere sikkerhedsprocedurer og instruere dig i at opnå de færdigheder, der skal til, for at du kan prøve kitesurf rigtigt – sejlads med board. For nogen tager det få forsøg, og for andre skal man kæmpe med det i to dage, inden det lykkes, men med tålmodighed og fokus kan alle på få dage opnå at kitesurfe. Vi afholder hovedsageligt kurser for begyndere, og har stor erfaring med denne type kursus, hvor læringen er i top.

Fællesskab og kitesurf

Vi prioriterer det gode fællesskab, når vi er på land og på vandet. Det er en central del af højskolens værdier, som vi ikke går på kompromis med, når vi afholder vores kursus. Kitesurfing er en social aktivitet, som man udøver og lærer bedst sammen med sine venner.

Udstyr til kitesurfing

Hvis du vil lære kitesurfing, så er det bare lettere, når man har det optimale udstyr til rådighed. Hvem gider at bøvle med booking og udlejning, når man i stedet for at leje bare kan vælge kiten, som man ønsker, blandt top moderne udstyr. I vores nuværende sortiment bruger vi Duotone, der giver en god manøvredygtighed for begyndere. Instruktøren hjælper dig med at vælge størrelsen på kiten i begyndelsen, og det er muligt at afprøve forskellige setup, så du behøver hverken medbringe kite, trapez eller boardet. Og når vi trænger til at opdatere vores udstyr, så sælger vi ud til vores kursister, der kan få en relativt ny kite til en god pris, så man kan tage ud med sit eget udstyr.

Instruktører i kitesurfing

Vi er meget stolte af vores instruktører, som selv har været kursister her på kurserne De står parat til at undervise i våddragten, og de glæder sig altid til at møde det nye hold kursister. Vi stiller ikke krav til, at de har en dansk sejlunion certificeret uddannelse ligesom højskolelærerne, men garanterer de sikreste forhold ved at oplærer instruktørerne, så det passer til undervisning af begyndere på en højskole. Højskolelærerne står med det overordnede ansvar, og ingen kommer ud på egen hånd med begyndere og en kite, før de er 100% klar til det.

Vind og vejrforhold

I vores gruppeundervisning hjemme på højskolen er der undervisning om vind og vejr-apps, for det er en sport, hvor man må tage forbehold for, hvad vinden tillader. Vi kan have mange timers god vind i Danmark, men vi kan ikke garantere, at forholdene er optimale til kitesurfing på dagen. Vi er parat til at bevæge os rundt til forskellige spots for at få de bedste og sikreste forhold.

Spots til kitesurf nær Sønderborg

Når man har gennemgået vores forløb om kitesurf, og alle delelementerne i kurset, så er man parat til at ramme spots rundt om Sønderborg i undervisningen. Vi tager vi ofte til Kegnæs, hvis vinden tillader det. Her er der god plads, og der er et godt stykke ud inden man kommer på for dybt vand. Det er et perfekt sted at kitesurfe, fordi man ofte kan få helt fladt vand, når vinden kommer ind over dæmningen. Der er også masser af timers kitesurfing ved vores egne spots ved Broager og Katholm når eleverne har gennemgået kursus.

Kitesurf efter højskolen: Bliv instruktør for IHS

Når dit niveau er tilstrækkeligt, kan du, som tidligere elever på vores kursus, blive instruktør. På dit første kursus som instruktør skygger du en af de mere erfarne og har derfor ikke ansvaret for dine egne kursister, før du er klar til det. Vores instruktører opnår stor erfaring ved at undervise eleverne efter vores koncept og bliver samtidig selv bedre kitesurfere, efter de har undervist. Det er ikke unormalt, at de fylder en bil fra Sjælland for at hjælpe med kurset i den anden ende af Danmark. Som instruktør er alt højskolens udstyr til rådighed på turene. Flere af vores instruktører har efterfølgende taget skridtet videre og er blevet uddannet via dansk sejlunion og arbejder i dag på en dansk sejlunion certificeret kiteskole eller med privatundervisning indenfor kitesurf, når de ikke er med på idrætshøjskolens kurser.

Hvornår?

Kitesurf og Watersports kan vælges forårets 2. periode og efterårets 1. periode.

Spørgsmål?

Kontakt vores underviser Søren Eskildsen på soren@ihs.dk for mere info om kitesurfkurset

Book en rundvisning/*** Collapse the mobile menu - WPress Doctor ****/