Sejlads

Højskole og Sejlads

I faget Sejlads lærer du at sejle udelukkende for vindens kraft. Undervisningen gør dig i  stand til at være skipper ombord på en båd og dermed træffe de afgørende beslutninger, når det gælder.

Vi starter fra bunden, så du behøver ikke have forkundskaber eller have sejlet før for at vælge faget sejlads. Sammen hjælpes vi ad med at lære bådene at kende og får en grundig viden omkring vindforhold, trim, havne- og redningsmanøvrer samt sikkerhed på vandet. Efterhånden lærer du mere avanceret sejlteknik, spilersejlads etc. Du vil komme til at sejle både intens kapsejlads i form af matchrace og mere turpræget sejlads, hvor du samtidig kan nyde naturen og havet. 

Er du allerede en god sejler, bliver du endnu bedre!

Få et indblik i faget

Indhold i sejlads:

 • Lær at sejle for sejl
 • Sejl ud og ind ad lystbådehavnen
 • Bomning og stagvending
 • Trimning af sejl
 • Redningsmanøvre
 • Kapsejlads
 • Spiler/gennakker-sejlads
 • Tursejlads
 • Lær at sejle en speedbåd
 • Duelighedsbevis og speedbådskørekort
 • Fællesskab i bådene
 • Bliv klar til nye eventyr på havet!

Bemærk: 
Der skal påregnes et ekstra gebyr i omegnen a kr. 1.500,- for deltagelse faget
. Det dækker udgifter til udstyr, sejlture, kurset, duelighedsprøve o.lign.

Kursus i sejlads: Lær at sejle på højskole

På kurset lærer du alle grundlæggende færdigheder, kommunikation og kompetencer, som du har brug for, når du sejler for sejl i Danmark. Men kurset udskiller sig fra sejlklubber og skoler, da det foregår på en højskole, hvilket er en forudsætning for at deltage på dette kursus. Kursisterne skal altså være elever på Idrætshøjskolen Sønderborg.

Selve undervisningen er tilrettelagt, så du og de øvrige elever lærer det praktiske ude på havet når vinden blæser, og teorien når vejret ikke er til at sejle. Hver dag laver vi en status til frokost, inden vi afgør, om vi kan tage på vandet.

Vi er vant til at undervise begyndere, der ikke har sejlet meget eller slet ikke, og kan udvikle dine kundskaber, så du kan tage på eventyr i din egen båd når kurset er gennemført. Hvis du vil lære at sejle, så er dette kursus noget for dig!

Duelighedsprøve i sejlads

Vi træner målrettet mod, at du kan bestå søfartsstyrelsens duelighedsprøve i sejlads, som giver dig det officielle bevis på, at du nu er kvalificeret til at sejle. Den praktiske del gennemføres som en del af sejladsundervisningen. Det er dog ikke et krav at gå op til prøven.

Som supplement kan du vælge at få teoretisk undervisning i interessefaget navigation, som er teoridelen til duelighedsprøven. Her lærer du via spændende oplæg og øvelser om sømandskab, vigeregler, sikkerhed til søs og meget mere. Kurset laves, så du dermed har et samlet certifikat eller duelighedsbevis, som det officielt hedder, og er klar til at tage på eventyr i hele verden. Med beviset i hånden kan du f.eks. leje en båd med vennerne i det græske øhav og du kan opnå en billigere bådforsikring, og du står generelt bedre, hvis du eksempelvis vil være gast på en båd.

Det er også muligt at tage Speedbådskørekort på Idrætshøjskolen Sønderborg.

 

Højskole, sejlads og fællesskab

På højskolen er der fokus på både idræt og fællesskab. Vi tror på, at vi lærer bedre, når vi har det sjovt i fællesskab med hinanden. Der vil også være elementer af bred almen karakter, hvor vi laver perspektiver fra sejlads til friluftsliv, samfund, sundhed og hvordan man kan tage på eventyr til søs som et bæredygtigt alternativ til at flyve. Oplev fællesskabet i et fantastisk højskoleliv præget af gode oplevelser og nye venskaber.

 

Sejlbåde, udstyr og faciliteter

Vi har flere forskellige bådtyper til rådighed. Grundstammen er vores kølbåde, J80, hvor vi har tre til rådighed. Det er en sportsbåd, som er manøvredygtig, hurtig og sikker.

Derudover har vi Hobie Cats, som er sjove og hurtige katamaranjoller, der kan sejle ud direkte fra højskolens strand.

Vi har et glimrende samarbejde med sejlklubben SYC, hvor der er et aktivt miljø for både tur- og kapsejlads, som vi drager nytte af. Skolerne – sejlskolen i SYC og højskolen, hjælper hinanden med at sikre gode betingelser for at lære at sejle i Danmark.

Du kan, når du bliver godkendt som frisejler, få lov til at låne bådene i fritiden.

Eventyr på havet efter højskolen

Ønsker du at opleve verden udelukkende for sejl og komme videre med sejlerkarrieren, så er dette kursus er perfekt startskud til at opleve verdenshavene, udforske naturen i Caribien, købe en båd i Roskilde fjord, eller benytte dig af en af de bedste ferieformer. Og på Idrætshøjskolen Sønderborg bliver du en del af et stærkt fællesskab. Så start din sejlerkarriere med os!

OBS: 
Der skal påregnes et ekstra gebyr i omegnen a kr. 1.500,- for deltagelse faget. Det dækker udgifter til udstyr, sejlture, duelighedsprøve o.lign.

Hvornår?

Sejlads kan vælges forårets 2. periode og efterårets 1. periode.

Book en rundvisning/*** Collapse the mobile menu - WPress Doctor ****/