Navigation

Søfartsstyrelsens duelighedsprøve: Tag duelighedsbevis på højskole

Søfartsstyrelsens duelighedsprøve, også kendt som duelighedsbeviset, er en eksamen, der kræves for at kunne føre visse fartøjer som f.eks. nogle sejlbåde og motorbåde i Danmark. Prøven er designet til at sikre, at bådførere har de nødvendige færdigheder og viden til at navigere sikkert på vandet.

På Idrætshøjskolen Sønderborg kan du tage den teoretisk del af duelighedsbeviset i interessefaget navigation, men du kan også deltage i undervisningen uden at gå op til prøven. Vælger du at kombinere det med specialeidrætsfaget Sejlads eller idrætsfaget Hobie Cat, hvor du kan lære de praktiske elementer i prøven, så har du alle kompetencerne, der skal til for at kunne føre en sejlbåd efter søfartsstyrelsens anvisninger.

Indhold i faget navigation:

  • Søvejsregler Dette omfatter viden om de internationale søvejsregler og forståelse af forskellige lys, mærker og signaler.
  • Vigeregler: Viden om hvem der skal vige i forskellige situationer til søs, samt færdsel i trange farvande og i havne.
  • Navigation: Brug af søkort, kompas og moderne navigationsudstyr.
  • Sømandskab: Viden om sikkerhed ombord, herunder brug af redningsudstyr, ansvar ombord, samt grundlæggende bådpleje og vedligeholdelse.
  • Vejrforhold og meteorologi: Forståelse af grundlæggende meteorologiske begreber, vejrmønstre, og hvordan man læser vejrudsigten og planlægger sejladsen i forhold til disse.
  • Motorlære: For bådførere, der skal operere motorbåde, inkluderer dette viden om hvordan en bådmotor fungerer, grundlæggende vedligeholdelse, brændstofhåndtering og sikkerhed ved motorsejlads.

Sabbatår:
Tag duelighedsbeviset inden dit sabbatår

Drømmer du om at bruge et sabbatår som gast på en sejlbåd i Caribien eller Fransk Polynesien? Tag først et ophold på højskole, hvor du får de grundlæggende færdigheder, så du kan sejle en sejlbåd og indgå på lige vilkår med andre erfarne sejlere. Du har også mulighed for at tage dykkerkursus eller lære at kitesurfe, som kun gør oplevelsen endnu bedre, når du skal afsted på din jordomsejling.

Hvornår?

Navigation kan vælges forårets 2. periode og efterårets 1. periode.

Book en rundvisning/*** Collapse the mobile menu - WPress Doctor ****/