Du kan godt selv

”Du kan godt selv” handler om at se, føle, lytte og smage – hele oplevelsen ved at gøre tingene selv.

I faget kigger vi lidt nærmere på nogle af tidens trends; bæredygtighed, opgøret med ‘brug og smid væk’-kulturen og ønsket om at se og møde nogle af de mennesker, der producerer grøntsagerne, mælken, æggene og kødet, så vi får en større tryghed ved det, vi spiser. Det handler altså om at udvikle elevernes madkultur ved at øge deres råvarekendskab, madkundskaber og relation til fødevareproduktionen. 

Det er ikke længere så kikset, at fikse sit gamle tøj, lave mad fra bunden og bage sit eget brød – faktisk kan man tale om at der er status i at vise, at man selv kan gøre den slags og har tid og overskud til det.

Den gamle forståelse for, at man skulle spare, hvor der spares kunne, fordi krigen skabte et knaphedsperspektiv, er i 70’erne – 80’erne blevet erstattet af en tendens til at man bare kunne købe nyt, nyt, nyt hele tiden. Nu er vi der, hvor ressourcerne igen knappe. Ikke i forhold til penge, men fordi vores klode ikke kan holde til vores forbrug.

Eleverne vil opleve, at vi i faget, på den ene eller anden måde (med hænderne eller med hovedet), kommer omkring emner der på den ene eller anden måde taget fat i disse tendenser. Derfor berør i timerne områderne: natur, mad, bæredygtighed, kreativitet, fordybelse og nysgerrighed. Primært praktisk, ved at opleve og have hænderne i, men også gennem snakke og diskussioner, der udspringer af de mennesker vi møde eller de ting vi får imellem hænderne.

Vi kommer til at prøve os frem og fejle, eksperimentere og udfordre elevernes evner, lære nyt og opdage.

Faget er en god blanding mellem at vi skal bruge vores hænder og skabe noget i forskellige små projekter; det kunne f.eks. være at farve vores tøj med ”Tie-Dye” (eller bare batik), brodere eller lave stearinlys og at gå på opdagelse i de processer der ligger bag nogle af de produkter vi bare putter i indkøbskurven i supermarkedet. Her skal vi blandt andet på ture hvor vi skal møde en ko eller og en gris, lave mozzarella af mælken fra køerne, producere vores egne bolsjer og måske steger den hel over bål. 

Faget er derfor en god blanding af ekskursionsture og projekter på skolen.

… og du kan mere end du tror! I det her fag, gør vi det hele selv. Det er ikke sikkert, at vi kan finde ud af det, men vi prøver og hygger os med det.   

Hvornår?

Du kan godt selv” kan vælges forårets 2. periode og efterårets 1. periode.