Du kan godt selv

Du kan godt selv – DIY

Du kan godt selv! Og du kan mere, end du tror! I det her fag gør du det hele selv. Det er ikke sikkert, at du kan finde ud af det, men du prøver og hygger dig med det. Faget handler om at se, føle, lytte og smage – hele oplevelsen ved at gøre tingene selv.

Lav ting fra bunden

Det er ikke længere så kikset at fikse sit gamle tøj, lave mad fra bunden og bage sit eget brød – faktisk kan man tale om, at der er status i at vise, at man selv kan gøre den slags og har tid og overskud til det. Maden smager lidt bedre, når man har lagt kærlighed i den, og man sætter mere pris på de ting, man selv har lavet.

Det kunne f.eks. være at give det gamle tøj nyt liv og farve med ”tie-dye” (batik), brodere, lave stearinlys og at gå på opdagelse i de processer, der ligger bag de produkter, vi bare putter i indkøbskurven i supermarkedet.

Faget er primært praktisk, men ved at opleve og være helt nede i materien, opstår der spændende snakke og diskussioner, der udspringer af de mennesker, du møder, eller via de ting, du får imellem hænderne. Derfor berører timerne områderne: natur, mad, bæredygtighed, kreativitet, fordybelse og nysgerrighed.

Bæredygtighed: Reduceret forbrug af ressourcer

Den gamle forståelse for, at man skulle spare, hvor der kunne spares, fordi krigen skabte et knaphedsperspektiv, blev over tid erstattet af en tendens til, at man bare kunne købe nyt, nyt, nyt hele tiden. Nu er vi der, hvor ressourcerne igen er knappe. Ikke i forhold til hvad vi har råd til, men fordi vores klode ikke kan holde til vores forbrug.

I faget kigger vi lidt nærmere på en af tidens store trends: bæredygtighed. Vi forsøger at gøre op med ”brug og smid væk”-kulturen. Når du laver ting selv, har du bedre kontrol over de materialer, du bruger, og hvor meget du bruger af dem. Dette kan føre til mindre spild og mindre afhængighed af engangsprodukter. Du bliver mere opmærksom på de ressourcer, der kræves for at fremstille et produkt, hvilket kan føre til mere bevidst forbrug og mindre spild. Ved at reparere dine ting selv kan du mindske behovet for at bestille nye produkter, der er blevet fremstillet og transporteret fra fjerne lande, hvilket reducerer CO2-udledningen forbundet med transport og emballage.

Det er okay at begå fejl – Lær af dine erfaringer

Du kommer til at prøve dig frem og fejle, eksperimentere og udfordre dine evner. Det giver dig mulighed for at lære nyt og udvikle nye færdigheder. Faget er en god blanding mellem, at du skal bruge dine hænder og skabe noget i forskellige små projekter.

Kom på tur væk fra højskolen

Vi ønsker at se og møde nogle af de mennesker, der producerer grøntsagerne, mælken, æggene og kødet, så vi får en større kendskab og tilhørsforhold til det, vi putter i munden. Vi skal blandt andet på ture, hvor vi skal hilse på en ko eller en gris, lave mozzarella af mælken fra køerne, producere vores egne bolsjer og måske lave helstegt pattegris over bål. Faget er derfor en god blanding af ekskursionsture og projekter på skolen.

Hvornår?

Du kan godt selv” kan vælges forårets 2. periode og efterårets 1. periode.

Book en rundvisning/*** Collapse the mobile menu - WPress Doctor ****/