For køkkenet på Idrætshøjskolen Sønderborg er mad mere end brændstof. Det er et køkken med holdning – hvor vi prioriterer dyrevelfærd, bæredygtighed og lokale råvarer. Vi bestræber os på at integrere bæredygtig madlavning i vores køkken. Her bruger vi lokalt producerede råvarer, sæsonbestemte grøntsager og klimavenlige alternativer bidrager til både god smag og en mere ansvarlig madkultur.

Selvom det ikke er muligt, at al vores mad er lokalt produceret eller bæredygtig, arbejder vi målrettet på at inkludere bevidste valg i vores køkken.

Bæredygtig mad starter med gode råvarer fra lokale producenter og landmænd, der dyrker og opdrætter med omtanke. Nogle af dem samarbejder vi med på IHS – og dem har vi været på besøg hos!

Køkken med holdning i praksis –  mød vores lokale producenter

Vi går op i at følge processen fra jord til bord, når det kommer til vores madlavning – og derfor har vi været på besøg hos de lokale producenter og landmænd på Als, som vi samarbejder med.

Vi får blandt andet leveret frugt og grønt fra Hestehavegaard og Benjamin, der driver et mikrolandbrug på Als. Vi bruger økologiske grise fra Tandsgaard i vores madlavning, og vi får leveret økologisk stenmalet mel fra Skærtoft Mølle til vores brød.

Kom med på tur og læs mere om samarbejdet!

Køkkenet bliver viser rundt i drivhuset, hvor IHS henter friske grøntsager til deres køkken med holdning.

Lokalt frugt og grønt – et besøg hos Hestehavegaard og Benjamin

I IHS-køkkenet bestræber vi os på at bruge friske og sæsonbestemte råvarer. Derfor får vi leveret en del af vores frugt og grøntsager fra lokale gårde, der dyrker med omtanke. Vi får råvarer fra forskellige steder, men samarbejder blandt andet med producenter af frugt og grønt, der har fokus på minimal brug af sprøjtemidler og en bæredygtig dyrkningsmetode, der respekterer jorden.

 

Ved at vælge lokalt dyrkede grøntsager kan vi servere mad, der er både friskere og mere sæsonbaseret, samtidig med at vi reducerer klimaaftrykket ved at minimere transporten.

På besøget var der liv i drivhuset hos Benjamins mikrolandbrug, hvor salat og urter allerede spirede, mens kålen stod flot i markerne. På Hestehavegaard var æblemostproduktionen i fuld gang, og vi fik et indblik i, hvordan de forvandler lokale æbler til en friskpresset most, vi nyder godt af i køkkenet.

At bruge lokale råvarer, hvor det giver mening, er en del af vores tilgang til madlavning. Sådan skaber vi måltider, der ikke bare smager godt, men også understøtter en mere ansvarlig madkultur.

Økologisk kål fra mikrolandbruget, der leverer grøntsager til IHS' køkken med holdning.

Køkken med holdning og dyrevelfærd – et besøg hos Tandsgård

I IHS-køkkenet arbejder vi målrettet for at have en bevidsthed om, hvor vores råvarer kommer fra – og derfor samarbejder vi med lokale landmænd, der har fokus på dyrevelfærd og kvalitet. Et af de steder, vi henter kød fra, er Tandsgård, hvor de økologiske grise trives under forhold, vi kan stå inde for.

På besøget blev vi mødt af glade, gryntende grise, der havde plads til at bevæge sig frit. Den fri adgang til udendørsliv og naturlig opvækst giver ikke kun bedre forhold for dyrene – det sikrer også en højere kødkvalitet og en smag, vi er glade for at kunne servere for vores elever.

Når vi får leveret kød herfra, betyder det, at vi kan sætte kødretter på bordet med bedre samvittighed. Samtidig støtter vi det lokale landbrug og en mere bæredygtig tilgang til fødevareproduktion. Det er en vigtig del af vores mission om at skabe måltider, der ikke bare mætter, men også giver mening i et køkken med holdning.

Økologiske grise hos Tandsgård, som leverer kød til IHS’ køkken med holdning.

Brød bagt på stenmalet mel – et besøg hos Skærtoft Mølle

Til at bage vores brød bruger vi blandt andet økologisk stenmalet mel fra Skærtoft Mølle. På besøget hos Skærtoft Mølle fik vi indsigt i, hvordan melet bliver malet, og hvilke fordele det har i forhold til kvaliteten af brødet.

Stenmalet mel bevarer flere næringsstoffer end konventionelt mel, og processen giver en mere fyldig smag til brødet. På den måde får vi både et mere sundt og smagfuldt brød, og samtidig støtter vi små melproducenter.

Skærtoft Mølle leverer økologisk stenmalet mel til brødet i IHS' køkken med holdning.
Book en rundvisning