IHS BLOG

...elevfortællinger...

Det er svært at forestille sig, hvad et højskoleophold egentlig er og hvilke mennesker der kommer til at blive en del af dit liv mens du er på højskole... 

Fællesskabet på en højskole er ubeskriveligt - det skal opleves - ikke desto mindre er fællesskabet opbygget af individer der kommer med hver sin baggrund. Med bloggen prøver vi at give dig et indblik i den mangfoldighed af spændende personligheder, der venter dig på IHS, gennem inspirerende fortællinger fra vores nuværende elever...

På udveksling i Sibirien

Navn: Lasse Bach, 23 år

Hjemby: Horslunde, Lolland

Elev på IHS: Foråret 2018

Fra 2014 til 2018 læste jeg til Maskiningeniør på Aarhus Universitet. I løbet af uddannelsen var der mulighed for at komme på udveksling. Listen over mulige udvekslingslande og universiteter var lang, men især et universitet fangede min interesse – det Polytekniske Universitet i Tomsk. Jeg havde intet tilhørsforhold til Rusland, og slet ikke byen Tomsk, som ligger 3000 km øst for Moskva. Efter knap to år med snuden i bøgerne havde jeg brug for at kaste mig ud i noget nyt og anderledes. Forberedelserne gik i gang og d. 13. januar 2017 steg jeg ud af flyet i Tomsk lufthavn i bidende kulde. Rejsen var begyndt.

At falde til i et nyt land kan være rigtig udfordrende, især hvis man ikke har et sprog tilfælles. I Rusland kommer man ikke langt med engelsk. Jeg havde modtaget russisk sprogundervisning i et helt år op til min afrejse, men jeg fandt hurtigt ud af at jeg kom længere med fagter, et smil og en masse hjælp fra gode russiske venner.

I den tredje uge af mit ophold gik min undervisning i gang, og jeg glædede mig til at komme i gang. Jeg havde fag indenfor maskinområdet såsom fluiddynamik, computer science, microprocessor og produktionsteknologi. Derudover havde jeg også russisk undervisning. Jeg kom dog til at erfare, at størstedelen af mine fag blev eneundervisning, fordi mine klassekammerater fandt ud af, at de havde haft de fag som jeg skulle have. Jeg sad altså alene til timerne sammen med en lærer, der oftest var 40 år ældre end mig – ikke just den største sociale oplevelse, og jeg ville da virkelig have foretrukket nogle klassekammerater.

Dem fik jeg til gengæld på det kollegium hvor jeg boede. Her var der en god del internationale studerende, og det var sammen med dem jeg brugte størstedelen af min tid. Sammen gik vi i byen og festede med russerne, hvor mine fordomme om russere og vodka blev bekræftet. Vi tilbragte mange timer i banja, som er en form for russisk saunagus, kørte med slædehunde og på snescootere, tog på skitur og meget mere. Fritid betød tid til at opleve og det var en sand fornøjelse, så længe man havde massere af varmt tøj på. Om vinteren var der ofte ned til -20 grader. Der var dog stadig rig mulighed for at dyrke sport, og jeg blev fanget af boksning som jeg gik til tre gange om ugen – en fed, men virkelig hård sport.

Russerne er ualmindeligt åbne og imødekommende når man bare viser interesse. Jeg blev hevet med til både fødselsdage, et bryllup og alverdens andre helligdage og arrangementer. En udveksling er en sjov måde at rejse på, fordi man virkelig får lov og tid til at opleve den lokale kultur helt tæt på.

I slutningen af maj afsluttede jeg mine studier og havde derefter halvanden måned til at rejse i. Det gjorde jeg sammen med min ven, Martin fra Tjekkiet som jeg boede på kollegie med. Vi blaffede og couch-surfede mod øst, tværs over Rusland ned til Baikalsøen ved grænsen til Mongoliet. En oplevelse jeg aldrig glemmer og en oplevelse jeg nok aldrig havde fået hvis ikke Martin havde givet mig et lille skub. Nogle steder arbejdede vi for mad og husly og andre steder blev vi behandlet og passet som de fineste gæster – begge dele var lige store oplevelser. Men alle steder var de åbne, gæstfrie og nysgerrige, der var ingen grænser. Det overraskede mig meget.

Efter knap seks måneder i det russiske, begyndte savnet til Danmark at melde sig og mit visum var ligeledes ved at løbe ud. Jeg fik sagt farvel og på gensyn til alle mine nye venner og Rusland. Med en mærkelig, men god fornemmelse vendte jeg snuden hjem mod Danmark.

Hvorfor netop Rusland fristede mig i første omgang, tror jeg ikke jeg har fundet ud af den dag i dag, men én ting er sikkert – jeg har ikke fortrudt mit valg.

I Danmark brugte jeg et halvt år yderligere på at færdiggøre min uddannelse som jeg afsluttede i januar 2018. Jeg kunne mærke, at jeg gerne ville læse videre på et tidspunkt, men at jeg havde brug for en pause hvis jeg ikke skulle køre død i bøgerne. Derfor valgte jeg at tage på IHS, hvor jeg er ved at realisere min drøm om at kunne sejle for sejl og samtidig møde en masse dejlige mennesker i et trygt og skønt fællesskab.

Seneste blogindlæg

Følg med i livet på højskolen...

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Vimeo - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Blogger - Black Circle
Seneste blogindlæg

Kontakt os

Idrætshøjskolen Sønderborg  l  Friheds allé 42  l  6400 Sønderborg  l  (+45) 7442 1848  l  CVR 35902619  l  info@ihs.dk  
Bank: Broager Sparekasse   Reg: 9797 Konto: 0001116150  l  SWIFT: BRSLDK21  l  IBAN: DK2597970001116150
Se: Værdigrundlag / Vedtægter / Jobs