IHS BLOG

...elevfortællinger...

Det er svært at forestille sig, hvad et højskoleophold egentlig er og hvilke mennesker der kommer til at blive en del af dit liv mens du er på højskole... 

Fællesskabet på en højskole er ubeskriveligt - det skal opleves - ikke desto mindre er fællesskabet opbygget af individer der kommer med hver sin baggrund. Med bloggen prøver vi at give dig et indblik i den mangfoldighed af spændende personligheder, der venter dig på IHS, gennem inspirerende fortællinger fra vores nuværende elever...

I Grønland med Søværnet

Navn: Ida Ravn Thyssen, 21 år

Hjemby: Faaborg

Elev på IHS: Foråret 2018

Inden jeg startede på IHS, aftjente jeg min værnepligt i Søværnet, hvor jeg var med inspektionsskibet "Vædderen" i Grønland i 6 uger. Ombord på skibet blev jeg en del af en besætning på 60 personer.

Vores største opgave var at fylde depoter op til Sirius-patruljen, der er udstationeret i det nordøstlige Grønland. De kører flere hundrede kilometer på hundeslæder i totalt øde landskaber, for at håndhæve Danmarks suverænitet i området. Vi sejlede til Daneborg langt oppe ad Grønlands østkyst, hvor Sirius patruljen har hovedkvarter. I Daneborg er der kun et hus, et lager, depoter og hundegårde. Det er typisk for Grønland, at der midt i ingenting bare ligger 10-20 huse som udgør en by. I Daneborg fik vi alt til depoterne med ombord: hundemad, mel, tørgær, chokolade, olie til brændeovne, samt to personer fra Sirius-patruljen. Vi havde travlt, på 14 dage skulle vi nå at fylde 25 depoter op, men om sommeren er det lyst hele døgnet i Grønland, så det hjalp meget at vi kunne arbejde hele døgnet. Depoterne ligger ude ved kysten, så vi kunne sejle ind i fjorden i gummibåd og kunne gå ind til de gamle fangsthytter, som bliver brugt til depoter.

Det var så spændende at hjælpe til, samt at se de gamle fangsthytter på Grønlands østkyst. Vi pakkede maden ud og stillede det på plads på de gamle hylder som hvis man selv boede der. Jeg kunne godt mærke stemningen af, at der engang har boet nogen, men også at andre fra Sirius vil komme til at bo her. Det er som en tidslomme man går ind. Det er som om nogen hurtigt har forladt stedet. For eksempel skal en æske tændstikker efterlades med tændstikkerne stikkende ud af pakken, så selvom man har forfrosne fingre, kan man altid tænde ild. I hytterne er der gamle bøger, blade, førstehjælpskasser og ikke mindst hyttebøgerne, der rummer historier og fortællinger fra de tidligere siriuspatruljer, der har været forbi denne hytte på deres patrulje gennem Grønlands Nationalpark. Som værnepligtig er det sjovt at kigge i hyttebøgerne. Der står skrevet om der har været en isbjørn forbi, hvordan turen var for Sirius-patruljen, følelserne og alle de små ting. Vi skrev også i den og afrapporterede vores depotopfyldning.

Livet ombord på "Vædderen" kan være fascinerende, fordi man oplever, at man er så lille i verden. Vi så bl.a. en isbjørn, der svømmede rundt i havet. Den passede bare ind der mellem isbjergene. At nogle mennesker bor lige her i ingenting, med 800 km til næste by kan være svært at begribe.

Man indgår i én af de 4 divisioner ombord, har faste arbejdstider, der bliver lavet mad til dig, der er eget bad og toilet på dit lukaf (værelse) og når du har fri er der en masse andre, der også har fri. Der er rig mulighed for at hygge, spille spil, se film, træne eller bare kigge på isbjerge. What’s not to like?

Jeg har sejlet meget hjemmefra som søspejder, og vidste allerede inden vi gik ombord på "Vædderen", at jeg ville være på broen - altså der hvor man styrer skibet. Det er her man har udsigt, læser søkort og tager beslutninger om kurs mm. Altså rig mulighed for at få et kæmpe indblik og blive meget klogere. Jeg skal love for, at jeg fik det hele. Jeg var utrolig nysgerrig på hvad alle knapper og skærme kunne og spurgte ind til det hele. Det betød, at kaptajnen og officererne åbnede helt op og fik lyst til at fortælle, vise og tage mig med. Jeg fik et kæmpe indblik og lærte en masse ved bare at vise en lille smule nysgerrighed.

Tiden ombord på "Vædderen" har helt sikkert sat nogle tanker i gang i hovedet på mig, om det er den vej jeg skal gå. Jeg har lagt det lidt på hylden, men jeg går helt sikkert og leger med tanken om at søge ind på Officersskolen, den dag jeg er færdig med en bachelor, som det kræves for at søge ind. Tiden i søværnet har bestemt givet mig endnu mere lyst til at blive bedre til at sejle, så det var oplagt for mig, at vælge en højskole der tilbyder sejlads. Lige nu nyder jeg at være på højskole og glæder mig til forårets tredje periode, så jeg igen kan komme ud og sejle.

Seneste blogindlæg

Følg med i livet på højskolen...

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Vimeo - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Blogger - Black Circle
Seneste blogindlæg

Kontakt os

Idrætshøjskolen Sønderborg  l  Friheds allé 42  l  6400 Sønderborg  l  (+45) 7442 1848  l  CVR 35902619  l  info@ihs.dk  
Bank: Broager Sparekasse   Reg: 9797 Konto: 0001116150  l  SWIFT: BRSLDK21  l  IBAN: DK2597970001116150
Se: Værdigrundlag / Vedtægter / Jobs