Hvilken højskole skal jeg vælge?
Det er helt naturligt at være i tvivl, når man skal vælge højskole. Selvom vi naturligvis mener, at Idrætshøjskolen Sønderborg er det rigtige valg, så er der mange gode højskoler i Danmark. Her får du en guide til, hvad du kan vælge imellem:
Guide: Hvilken højskole skal jeg vælge?
Her er 5 trin til at vælge den helt rigtige højskole:
1) Typen af højskole: Alle højskoler har nogle tematikker, som de har mere fokus på. Ofte siger det sig selv ud fra navnet, men faktisk skal minimum 50% af undervisningen på højskolerne være af bred almen karakter. Det betyder eksempelvis, at du typisk også har mulighed for kreative fag, musik, kunst, filosofi, psykologi mv. på en idrætshøjskole. Ligesom der godt kan være idræt på en almen højskole. Nogle folkehøjskoler har særlige alderskrav, man skal være opmærksomme på. På Idrætshøjskolen Sønderborg er eleverne typisk i gang med et sabbatår efter en ungdomsuddannelse eller som pitstop fra en videregående uddannelse, så eleverne på opholdet er typisk i 20’erne. Læs mere om de forskellige typer folkehøjskoler længere nede på siden.
2) Indhold i fagene: Spørg dig selv, hvad du interesserer dig for, eller måske rettere, hvad du vil interessere dig for i fremtiden. Det er et perfekt tidspunkt at kaste sig ud i noget helt nyt, men ofte er det godt at blande det med noget, man kender i forvejen. På de forskellige højskoler er der en række forskellige hovedfag, som man kan vælge imellem. Læs mere om fagene på IHS her
3) Beliggenhed og faciliteter: Når du har sporet dig ind på indholdet i fagene, kan du overveje skolens geografiske placering i landet. Mange er parat til at komme lidt væk hjemmefra, når de skal på højskole, så derfor kan en højskole i den anden ende af landet være en god mulighed for at stå på egne ben. Skolens bygninger og dens omgivelser kan også være et vigtigt parameter. På Idrætshøjskolen Sønderborg sætter vi f.eks. meget pris på at skolen ligger lige ned til stranden, har en stor grøn park og samtidig er i gåafstand fra byen. Læs om faciliteterne på IHS her
4) Livet på højskolen: Det er en svær størrelse at blive klog på, før man har prøvet det, men sandheden er, at de fleste er rigtigt glade for deres højskoleophold. Hvis man har gået på efterskole, så ved man, hvorfor det er helt særligt at bo tæt sammen og nyde sin hverdag på en skole. Det er dog noget andet når man er voksen, ikke har lektier og selv har valgt alle sine fag. Hvis du vil blive klogere på stemningen på den enkelte højskole, så kan du kigge på videoer fra højskolerne. Nogle højskoler har virtuelle rundvisninger, men det er endnu bedre at booke en real-life rundvisning , så du kan snakke med elever, der allerede går på højskolen.
5) Rejser: Som lidt ekstra i godteposen tilbyder de fleste højskoler rejser i enten Danmark eller til udlandet. Nogle højskoler har op til flere rejser pr. ophold med blandet andet skiturer, adventurerejser og fællesrejser. Rejserne skaber fælles oplevelser, der styrker relationerne på det enkelte højskoleophold. Læs mere om rejserne på IHS her
Derfor bør du vælge Sønderborg Idrætshøjskole
Idrætsfag: Hvis du kan lide at bruge kroppen, dyrke motion og have undervisning i nye inspirerende idrætsgrene, så er du kommet til det rette sted. Du behøver ikke være god til idræt, men du skal gerne synes, det er sjovt samtidig med, at du udvikler dig og bliver bedre til din sport. Der er flere faglinjer med spændende fag at vælge imellem.
Beliggenhed: Højskolen med Danmarks bedste beliggenhed tæt ved skov, hav og by. Skolen har mange haller, en stor park og svømmehallen, hvilket giver dig flere muligheder end noget andet sted i landet.
Store oplevelser: At tage på højskole giver store oplevelser både til hverdag og når det med jævne mellemrum peaker. Du kan kitesurfe, sejle, springe i faldskærm, dykke, spille ishockey, stå på ski, klatre i trætoppene eller rejse med hele skolen på udlandsrejserne!
Personlig udvikling og undervisning: Hvis du interesserer dig for andet end idræt, så har vi på Idrætshøjskolen Sønderborg også fag, hvor du kan udvikle dig personligt og socialt. Derudover er der kreative fag – som keramik, strik og musik. Almene fag med psykologi, filosofi og politik samt forskellige kurser og kompetencegivende uddannelser.
Fællesskabet: Det vigtigste på Sønderborg Idrætshøjskole er fællesskabet. Her er der plads til alle, og det er ikke tilfældigt, at eleverne holder fast i deres højskolevenner mange år efter, de har været elever på højskolen, for der bliver dannet unikke venskaber på højskoleopholdet.
Der er mange højskoler at vælge imellem:
Du kan f.eks. vælge mellem disse typer:
Idrætshøjskoler
Almene højskoler
Fagspecialiserede folkehøjskoler
Kristne eller spirituelle folkehøjskoler
Livsstils-højskoler
Senior-højskoler
Ungdoms-højskoler
Idrætshøjskoler vs. Almene højskoler
En højskole er en institution med rødder i visionen om folkelig oplysning og dannelse, som Grundtvig introducerede. Disse folkehøjskoler, eller bare højskoler som de hedder i daglig tale, tilbyder et højskoleophold for voksne, hvor fokus ligger på fællesskab, læring og personlig udvikling.
Hvor der på idrætshøjskolerne er en overvægt af unge, der er interesseret i sport, kan du på en almen folkehøjskole vælge mellem en bred vifte af emner og tematikker, der være rettet mod særlige linjer indenfor kunst, musik, teater, samfundsforhold eller have en mere spirituel tilgang. Det er ikke som at gå hverken i folkeskolen eller gymnasiet, men undervisningen skal ifølge højskoleloven være af almen karakter og komme med et bredere perspektiv på tilværelsen på alle folkehøjskoler.
4 gode grunde til at tage på højskole:
Personlig udvikling: Højskoler tilbyder et unikt miljø, hvor man kan udforske interesser, møde nye mennesker og udvikle sig personligt. Gennem diskussioner og aktiviteter på højskolen kan man opdage nye sider af sig selv, sin omverden og sine interesser.
Fællesskab: Højskole handler om andet end fag og uddannelse. Man skaber et stærkt fællesskab, hvor man møder mennesker med forskellig baggrund og interesser. Dette åbner op for muligheder for at skabe dybe venskaber og netværk, som kan vare livet igennem.
Faglig fordybelse: Der undervises i mange forskellige fag på en højskole. Uanset om det er kunst, kultur, natur, sport eller samfundsspørgsmål, giver højskolen mulighed for at udforske og lære på en anderledes og engagerende måde. Højskolens lærere tilpasser undervisningen i de specifikke fagområder, så det passer til unge mennesker med forskellige forudsætninger.
Kreativ udfoldelse: På dit højskoleophold kan du prøve kræfter med en bred vifte af forskellige kreative fag, som giver mulighed for at udfolde sig kunstnerisk og kreativt, uanset ens baggrund eller niveau.
Er der korte kurser også for unge mennesker?
Korte kurser er åbent for alle, der vil på højskole, men unge vælger oftere de lange ophold. Et kort kursus på en folkehøjskole, strækker sig normalt over en uge. De forskellige undervisere har et højt fagligt niveau, og indholdet kan tage udgangspunkt i specifikke fagområder.
Disse korte højskolekurser tilbydes ofte med fokus på et enkelt fagområde eller målgruppe, herunder det ældre publikum eller være designet til en familie. Vil du fordybe og uddanne dig på et kort kursus på Idrætshøjskolen Sønderborg? Læs mere her
Er du klar til dit livs eventyr på idrætshøjskole?
Bliv en del af Idrætshøjskolen Sønderborg og bliv mærket for livet...