Sønderjylland i mellemkrigstiden 1920 – 1939

Tiden mellem de to verdenskrige blev en turbulent periode i grænselandets historie. Den danske målsætning om at integrere Sønderjylland fuldstændigt i kongeriget mødte modstand. Først og fremmest krævede det tyske mindretal i Sønderjylland en revision af den nye grænse og forsøgte at udnytte 1920’ernes og 1930’ernes kriser og krisebevægelser til at øge tilslutningen. Også i det danske mindretal i Sydslesvig og blandt dets støtter i Danmark var der utilfredshed med grænsedragningen. Begge mindretal forsøgte at udnytte mindretalslovgivningen til at opbygge parallelsamfund med egne børnehaver, skoler, menigheder, biblioteker, aviser, politiske partier m.m.

I 1930’erne kom demokratiet for alvor i defensiven. I 1933 fik Hitler overdraget magten i Tyskland. Presset mod 1920-grænsen voksede, og nazismen gik sin sejrsgang i det tyske mindretal. Også på dansk side blev flere fascineret af nazismen, men her holdt demokratiet stand, og en dansk offensiv mod grænseflytning og diktatur blev sat i værk.

Sideløbende med de nationalpolitiske konfrontationer gennemgik Sønderjylland en økonomisk og social modernisering, der satte sig spor i landskabet og byerne.

Historiekursus

På historiekurset skal vi høre eksperter fortælle om tidens konflikter og tage med dem på udflugter nord og syd for grænsen.

Hvornår?

13. marts til 17. marts 2023

Ankomst:
Mandag mellem 11.00 og 12.00

Afrejse:
Fredag ca. kl 17.15 

Se ugeprogrammet her

Pris og indkvartering 

Vi skal bo på det charmerende Hotel Garni i Sønderborg
hvor vi også indtager morgenmaden.
Resten af dagen foregår på IHS.

Dobbeltværelse
med eget bad/toilet  5.400,-

Enkeltværelse
med eget bad/toilet   5.900,-

Dagskursist
(uden overnatning)   3.900,-
 

Betalingsbetingelser

Kontakt

Kurset arrangeres i samarbejde med Historisk Samfund for Sønderjylland. 

Kursusleder 

Kenneth Christian Anker Gars
Mobil 40 77 98 28