IHS BLOG

...elevfortællinger...

Det er svært at forestille sig, hvad et højskoleophold egentlig er og hvilke mennesker der kommer til at blive en del af dit liv mens du er på højskole... 

Fællesskabet på en højskole er ubeskriveligt - det skal opleves - ikke desto mindre er fællesskabet opbygget af individer der kommer med hver sin baggrund. Med bloggen prøver vi at give dig et indblik i den mangfoldighed af spændende personligheder, der venter dig på IHS, gennem inspirerende fortællinger fra vores nuværende elever...

Et soldaterliv i rygsækken...

Navn: Lasse Kæmsgaard, 26 år

Hjemby: Aalborg

Elev på IHS: Efterår 2017 & Forår 2018

D. 1. februar 2011 startede jeg i Forsvaret som værnepligtig i Fredericia. Det var en meget impulsiv beslutning, at jeg skulle starte i Forsvaret, men jeg blev hurtigt grebet af soldaterlivet. Jeg blev uddannet til sergent i Sønderborg og som udnævnt sergent kom jeg til Aalborg i december 2011. Min første opgave som sergent var at uddanne værnepligtige.

Efter at have uddannet et par hold værnepligtige blev jeg professionel soldat i sanitetskompagniet i Aalborg, hvor jeg skulle være gruppefører for en ambulancegruppe bestående af fire mand. Jeg havde hørt meget godt om sanitetskompagniet og gik også med tanker om, at jeg en dag skulle være falckredder. Efter nogle år i sanitetskompagniet som sanitets- og ambulancegruppefører, fik jeg en ny rolle i min deling og blev gruppefører for en ny enhed.

Missionsforberedelse Jeg havde i et stykke tid holdt øje med missionen i Irak og forhørt mig om den. Det var vigtigt for mig, at det var en tryg mission, hvor trusselsniveauet var forholdsvis lavt.

I den missionsorienterede uddannelses-periode, deltog vi bl.a. i internationale øvelser i Litauen, Tyskland og Spanien. Her mærkede man virkelig, at man var en del af noget større. Vi skulle kunne samarbejde på tværs af nationer og flytte alt materiel ud af vores vante rammer. Jeg følte, at jeg havde opbygget en masse erfaring gennem træning i mange år, og jeg var tryg ved at tage af sted.

Mission: DANCON OIR Hold 4 - Uddanne irakiske soldater

I sommeren 2016 tog vi 150 danske soldater afsted til Irak. Det betød rigtig meget, at jeg skulle udsendes med to gode kammerater som jeg havde arbejdet sammen med de seneste to år. Det var vigtigt at vide, at der var nogen som jeg fungerede godt med socialt og arbejdsmæssigt.

Min gruppe bestod af fem mand. En gruppefører(mig), en medic(ambulanceredder), en kører(chauffør), en læge og en sygeplejerske. Jeg havde som værnepligtig fået øjnene op for at lede og det faldt mig helt naturligt at blive et bindeled for min gruppe. Min gruppes opgave, “forbindingsplads let”, bestod i at styre konsultationen for syge soldater i den amerikanske base. En opgave som er mere stillestående og længere væk fra frontlinjen, hvis formål var, at blive en station for ambulancen, hvor de kunne aflevere deres sårede.

En opgave som jeg synes var rigtig spændende fordi jeg skulle være gruppefører for nogen som ikke var soldater, men uddannede fagpersoner.

Min gruppe blev også en del af traumesektoren, hvor vi tog imod hårdt sårede irakiske soldater. En opgave som jeg i starten tænkte en del over, for når der kom et kald på radioen skulle vi slippe alt hvad vi havde i hænderne og lukke konsultationen. Jeg var primært i konsultationen fra 0800 til 1600 i hverdagen, men der kunne komme et kald om en hårdt såret hele døgnet rundt. Når der kom hårdt sårede faldt alt det vi havde trænet i gruppen os naturligt ind - det blev meget professionelt hvor vi havde hver vores opgaver. Min opgave bestod eksempelvis i at klippe tøjet op på den sårede, stoppe blødninger og forbinde, samt at lægge drop.

Trusselsniveauet var som forventet lavt, så faren for at der skulle ske noget i vores område var lille. De havde fået presset fjenden godt ud fra området og fjenden havde ikke våben til at ramme os fra distancen. Det var rart ikke at skulle gå rundt og bekymre sig om det.

Tiden dernede gik hurtigt og alt gik godt. Vi holdt jul og nytår dernede og så bl.a. Danmark slå Frankrig i håndbold i OL-finalen på storskærm. Selvom vi var langt hjemmefra fik vi skabt nogle gode rammer for os selv, så det var fedt at være der.

Nye veje...

Vi kom hjem d. 6 februar 2017 og det var dejligt at være tilbage i Danmark. Jeg kom godt tilbage til dagligdagen og havde besluttet mig for, at jeg skulle prøve noget andet end militæret.

Jeg havde hørt fra nogle kammerater, at højskole var det fedeste hvis man skulle have nogle oplevelser for livet. Derfor startede jeg på IHS i efteråret 2017.

Forsvaret er en spændende arbejdsplads og jeg har lært rigtig mange ting menneskeligt om mig selv og andre. Nu byder fremtiden på en tømreruddannelse i Aalborg hvor jeg leger med tanken om efterfølgende at gå selvstændig - det ser jeg meget frem til.

Seneste blogindlæg

Følg med i livet på højskolen...

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Vimeo - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Blogger - Black Circle
Seneste blogindlæg

Kontakt os

Idrætshøjskolen Sønderborg  l  Friheds allé 42  l  6400 Sønderborg  l  (+45) 7442 1848  l  CVR 35902619  l  info@ihs.dk  
Bank: Broager Sparekasse   Reg: 9797 Konto: 0001116150  l  SWIFT: BRSLDK21  l  IBAN: DK2597970001116150
Se: Værdigrundlag / Vedtægter / Jobs