IHS BLOG

...elevfortællinger...

Det er svært at forestille sig, hvad et højskoleophold egentlig er og hvilke mennesker der kommer til at blive en del af dit liv mens du er på højskole... 

Fællesskabet på en højskole er ubeskriveligt - det skal opleves - ikke desto mindre er fællesskabet opbygget af individer der kommer med hver sin baggrund. Med bloggen prøver vi at give dig et indblik i den mangfoldighed af spændende personligheder, der venter dig på IHS, gennem inspirerende fortællinger fra vores nuværende elever...

Landmand i hele verden

Navn: Morten Vestergaard

Hjemby: Nørskovlund

Elev på IHS: Foråret 2019

Ude og ride i det omkringliggende område rundt om farmen.

Jeg er opvokset på en økologisk gård med 200 køer, hvor jeg altid har hjulpet til siden jeg var helt lille. I folkeskolen havde jeg nok lidt for meget energi til at kunne sidde stille, så jeg vidste jeg skulle på efterskole, hvor jeg kunne prøve andre interesser af og blive udfordret.

På efterskolen blev jeg især glad for udelivet, adventurerace og at rejse.

En hilsen fra stalden

Derfor vidste jeg også, at gymnasiet vil blive for kedeligt, og valgte derfor at tage en EUX Landmand, hvor dem jeg studerede med gerne ville udfordres lidt mere udover den normale faglærte landmands uddannelse. På landbrugsskole bor man ofte på skolen, og i den klasse jeg gik i, fik vi hurtigt et rigtig godt fællesskab.

Det gode ved EUX’en var at jeg fik praktik i mellem mine skoleforløb, hvilket resulterede i at jeg fik 13 måneders praktik på en gård med 600 køer. Det indebar bl.a. at jeg skulle møde

kl. 03.15 for at malke køer, arbejde og drikke vodka sammen med kollegaer fra Polen, og i sæsonerne arbejdede jeg flere timer om ugen end andre normalt gør.

Noget af min praktik tog jeg også i Montana, USA, hvor jeg arbejdede 7 måneder på en planteavlsbedrift og ranch. Jeg boede hos en rigtig sød familie, og oplevede hvor skør og bemærkelsesværdig den amerikanske kultur kan være. Jeg fik forståelse for, at alting skal være oversize, og så hvordan nogle amerikanere tog Trump til sig.

I min praktikperiode fik jeg udlevet mine drengedrømme om at, køre store traktorer, pickups, ride rundt på prærien, drive kvæg som en cowboy og skyde med nogle store våben.

Derudover fik jeg set nogle virkelige flotte nationalparker i USA og Canada, og prøvet af hvad det vil sige at bo helt ude på bøhlandet, hvor man har 10 kilometer til nærmeste nabo, og 48 kilometer til nærmeste by.

På farmen i Montana

Efter jeg færdiggjorde min praktik i USA, havde jeg 8 måneder på skolebænken inden jeg kunne kalde mig faglært landmand og dermed student. Det var fedt at komme tilbage til Danmark og kammeraterne, som jeg havde boet sammen med i 2,5 år forinden. Skolen var dog ikke så spændende som før jeg tog afsted til USA, og jeg blev ret hurtigt rastløs, så jeg vidste godt at så snart jeg fik huen på så skulle jeg ud for at rejse igen.

Så efter min eksamen spurgte en god efterskolekammerat mig om jeg ville cykle Island rundt sammen med ham. Det var et tilbud som jeg ikke kunne sige nej til. Den cykelferie er den bedste ferie jeg har været på og mest afstressende. Hver eneste dag var ekstrem simpel og nem at forholde sige til. Vi vidste at vi skulle fra A til B på cykel igennem en utrolig barsk men flot natur, hvilket var utrolig nemt og afslappende at forholde sig til.

Efter Island tog jeg til New Zealand for at arbejde og rejse. Jeg havde allerede en del kammerater fra landbrugsskolen der arbejdede der. I området hvor jeg arbejdede, var der mange trainees fra hele verden, og hver onsdag mødtes vi alle på den lokale pub, udvekslede historier og planlagde ture sammen i vores fri-weekender. Det var virkelig sjovt at møde hinanden på kryds og tværs fra andre lande og kulturer.

Udover at mit daglige arbejde, som bestod i at passe køer, får, hjorte og traktorkørsel, så brugte jeg også en del tid på at tage på vandreture. Jeg opsøgte specielt nogle af de steder hvor de optog Ringenes Herre og Hobitten.

Efter at jeg kom jeg hjem fra New Zealand, har jeg arbejdet forskellige steder i landbruget, men kunne godt mærke at jeg måske trængte til en pause fra det, da jeg altid har beskæftiget mig med det, fra jeg har været helt lille. Derfor startede jeg på Idrætshøjskolen Sønderborg. Et lille pusterum fra landbruget, for at finde ud af hvad jeg gerne vil i fremtiden – men også udfordre min måske lidt jyske og traditionelle tankegang.

Seneste blogindlæg