IHS BLOG

...elevfortællinger...

Det er svært at forestille sig, hvad et højskoleophold egentlig er og hvilke mennesker der kommer til at blive en del af dit liv mens du er på højskole... 

Fællesskabet på en højskole er ubeskriveligt - det skal opleves - ikke desto mindre er fællesskabet opbygget af individer der kommer med hver sin baggrund. Med bloggen prøver vi at give dig et indblik i den mangfoldighed af spændende personligheder, der venter dig på IHS, gennem inspirerende fortællinger fra vores nuværende elever...

Kystlivredder i Australien

Navn: Andreas Gjengedal, 26 år

Hjemby: Vejle

Elev på IHS: Foråret 2018

Efter at have færdiggjort min bachelor i Klinisk Biomekanik forrige sommer, havde jeg stor lyst til at lægge studiebøgerne fra mig i en periode, og tage ud at opleve verden. Under studiet havde jeg hver sommer arbejdet som kystlivredder i Danmark, og det var dette job, der fik mig til at dagdrømme om de australske kyster, og hvordan det mon ville være at arbejde som livredder dernede.

Netop Australien og Hawaii er de steder, hvor livreddere verden over nærer den største respekt og beundring, da det er her man møder de hårdeste forhold på kysterne. Selve ansøgnings- og optagelsesprocessen for at blive kystlivredder i Australien er et nåleøje at komme igennem, og jeg var nysgerrig efter at finde ud af om jeg havde, hvad der skulle til for at komme igennem dette. Hvor meget ville det rent faktisk kræve? Ville jeg kunne stå distancen?

I sommerferien sendte jeg en ansøgning afsted til Australian Lifeguard Service. Og efter et par dage var jeg ét skridt nærmere Australien, da jeg blev inviteret til at deltage i deres optagelsesprøver i november. August og september blev således brugt til at træne hårdt op, og i oktober satte jeg mig i flyveren. Først til Sri Lanka, hvor jeg surfede og backpackede i en måned. Derefter til Australien.

Kystlivredderprøverne skulle finde sted på North Stradbroke Island, ved Brisbane. Her var vi syv internationale livreddere, som var blevet udvalgt til at deltage. Med hård kamp bestod jeg alle prøverne. De efterfølgende dage bestod af otte dages intensiv træning ved Point Lookout. Her fik jeg træning og undervisning i livredningsfærdigheder og teori, som var relevant for de australske kystforhold – bl.a. haj-bid, flash rips og jetski træning. Under disse dages træning blev vi løbende vurderet og testet, og der var flere prøver som skulle bestås.

Da kurset var bestået, blev vi tildelt forskellige regioner vi skulle arbejde i. Jeg blev sendt til Sunshine Coast på Australiens østkyst, hvor jeg skulle arbejde på fire strande, men hovedsageligt på Mooloolaba Beach. Denne strand var meget populær og på de travleste dage kunne der ofte være et par tusind badegæster, både på stranden og i vandet. Vi var altid 4 livreddere på vagt, og man arbejdede alt fra 5-11 timers vagter. I frokostpauserne udnyttede vi tiden til at træne og dygtiggøre os i brugen af vores udstyr såsom rescuebords, ATV, jetskis, redningstorpedoer mm.

Jeg endte med at arbejde to måneder i deres højsæson fra december til februar. Hver dag stod jeg overfor nye udfordringer og scenarier som skulle tackles. Det var meget lærerigt at få disse erfaringer og oplevelser med i bagagen – ikke kun livredningsmæssigt, men også personligt. Samtidig blev mine engelskkundskaber fintunet til den australske accent. Det var spændende, og til tider frustrerende at opleve hvordan den mere ”laid back” australske arbejdstilgang fungerede, men dette lærte jeg også at finde mig tilrette i.

Alt gik dog ikke kun op i arbejde, og der var masser af muligheder for at surfe, feste og få den australske livsstil under huden. Det var nærmest obligatorisk at starte hver dag, tidligt om morgenen med en surf session. Det var en fantastisk tid som livredder i Australien.

Da jeg var færdig med mit arbejde som livredder, rejste jeg til Japan for at stå på snowboard og rejste rundt i en måneds tid. Derefter tog jeg tilbage til Australien for at rejse rundt i halvanden måned med min bil, mit surfboard og min guitar. Desto længere tid jeg rejste rundt, desto større blev lysten dog til at rejse hjem til Danmark og tage på højskole. Efter længere tids overvejelser kom jeg frem til, at jeg til enhver tid kan tage ud og rejse, men at højskole oplevelsen skulle opleves nu, inden jeg påbegynder min kandidat.

Hjemrejsen var dermed besluttet, og jeg rejste hjem i starten af april 2018. Jeg tog på højskole fordi jeg ønskede at opleve højskolelivet, og få lov til at bruge min krop og hjerne på andre måder, end jeg tidligere har været vant til. Det føltes som en unik mulighed for at udvikle mig selv og samtidig få mange nye venner og bekendtskaber.

Optagelsesprøver til kystlivredder i Australien Poolswim:

800m fri på max 14 min i 50m bassin. Lifeguard Mission:

600m åbenvand svøm udført som 2 x (2 x 150m) ud på den anden side af brændingen og tilbage, 800m strandløb i løst sand, 600m rescueboard paddle udført som 2 x 150m ud igennem brændingen og tilbage og 800m strandløb i løst sand på max 25 min.

Rescues:

Udført med redningstorpedo og rescueboard.

![endif]--

Seneste blogindlæg

Følg med i livet på højskolen...

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Vimeo - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • Blogger - Black Circle
Seneste blogindlæg

Kontakt os

Idrætshøjskolen Sønderborg  l  Friheds allé 42  l  6400 Sønderborg  l  (+45) 7442 1848  l  CVR 35902619  l  info@ihs.dk  
Bank: Broager Sparekasse   Reg: 9797 Konto: 0001116150  l  SWIFT: BRSLDK21  l  IBAN: DK2597970001116150
Se: Værdigrundlag / Vedtægter / Jobs